Mind Out_Blog In!

Mind Out_Blog In!

_____________________________________

Het begin is ten einde, en dus gaan we verder.
_____________________________________

Welkom, Willkommen, Bienvenue,

Deze beginzin woont al een heel leven in mijn hoofd. En nu is ie eruit, het ritme waarmee je het uitspreekt maakt het een leuke zin.
_____________________________________

Leuk dat je er bent. Als je net zoveel geniet van het lezen van mijn blog, als ik heb bij het opstellen ervan. Dan maak ik me geen zorgen.
_____________________________________________________________________________________

Abonneren? schrijf je hier in rob@mindoutblogin.be
de link is niet automatisch, kopieren en in je mailbox plakken kan wel :)

2016 alleen maar ellende?

AlgemeenPosted by Rob Sun, January 15, 2017 22:22:38

Waar komt die zwaarmoedigheid vandaan?

2016 was nou niet echt een aaneenschakeling van juichmomenten, er waren zo nu en dan wel momenten, maar al de ellende die ons dagelijks werd voorgeschoteld. Heeft toch een ander effect op me gehad dan alle andere jaren.

Waarom?

Omdat het deken dat op ons is neergedaald niet zomaar gaat verdwijnen, ook nu zijn we alweer voorzien van aanslagen. Ze zijn niet zo gemakkelijk te ontwijken. Als je de gemeenschap echt pijn wil doen, dan is dat helaas niet zo moeilijk.

Je knutselt wat in elkaar, er zijn op internet klaarblijkelijk genoeg handleidingen te vinden, stapt met je kleren aan een menigte in en blaast jezelf op.
Hoppa, daar ga je en als je het goed doet, velen met jou. Of je gebruikt een auto, vrachtauto. Die mogelijkheid is er altijd geweest, maar tot afgelopen jaar nooit zo extreem wereldwijd ingezet.

En niet één aanslag, maar zoveel dat ik de tel kwijt ben. Voor mijn gevoel hebben er elke week een of meerdere aanslagen plaatsgevonden. Vroeg me af hoeveel dus? Internet geraadpleegd, en de “Lijst_van_terroristische_aanslagen” van Wikipedia eens bekeken. Die lijkt wel redelijk bijgehouden te worden, maar pin me er niet op vast.

In 2015 werden volgens die lijst wereldwijd ± 52 aanslagen gepleegd, 1297 mensen vonden de dood, 1220 werden erdoor gewond.

In 2016 zijn er ± 90 aanslagen gepleegd, 2329 mensen lieten het leven, 2503 gewonden. Dat zijn 1,68 aanslagen elke week, bizar.

We praten hier over ONSCHULDIGE slachtoffers van geweld gepleegd uit naam van religie, nog meer land- olie- en gasvelden willen hebben, en alles waar je maar over kunt vechten, maar de allergrootste ellendeling, machtswellust!

Kameroen, Filipijnen, Tunesië, Jemen, Kenia, Koeweit, Nigeria, Irak, Turkije, Palestina, Thailand, Rusland, Somalië, Libanon, Maleisië, Bengali, Syrië, Israël, Afghanistan, Egypte, Indonesië, Burkina Faso, Tsjaad, Pakistan, Ivoorkust, Frankrijk, Denemarken, USA, Zweden, Nederland, België, Duistland.
Kregen allemaal te maken met 1 of meerdere aanslagen.


Mijn gevoel heeft me niet bedrogen, wat ik betreur, het is wereldwijd onveiliger aan het worden. En dat verklaart mijn 2016 zwaarmoedigheid. Aanslagen zijn van alle tijden, maar op zo’n grote schaal zoals de laatste 2 jaren, dat niet.

Ik sta positief in het leven, maar zoveel geweld daar word ik niet vrolijk van. De jaren dat we “onbezorgd” konden leven zijn voorbij. Helaas kan ik geen andere conclusie trekken.

Laat ik er een vergelijking op loslaten. Midden jaren 70 werkte ik in Den Bosch, opstanden en demonstaties waren elke dag wel in beeld op het journaal. Jan publiek tegen de gevestigde orde, de ME’ers hadden in die tijd volop werk. Maar dan vooral in de randstad.

En hard drugs waren ver weg, in Amsterdam kon je er wel aankomen, maar Den Bosch (voor ons Berghemmenaren de grote stad) leek nog bespaard te blijven. Heden ten dage kun je het bijna overal aankomen, onkruid groeit nou eenmaal sterker. Ik wil er maar mee aangeven, dat wat onderweg is, of ver weg is, niet weg hoeft te blijven.

Moet je hierom nou binnen blijven zitten? Voor mij niet. Want 1 zekerheid hebben we allemaal, we gaan een keer dood. Wanneer? Is de vraag die niemand kan invullen. Mijn gedachten hierover zijn heel simpel. Je kunt de dood niet verslaan, niet uitstellen, niet overwinnen. Als je sterft is het je tijd, dat klinkt heel cru, maar zo zit de natuur nou eenmaal in elkaar, en we zijn allemaal natuur producten.

De wereld veranderen is niet zomaar gedaan, en als we er met zijn allen niet aan gaan werken dan zal het ook niet gebeuren! Het is een utopie te denken dat er een geweldloze wereld zal komen. Verander de wereld, begin bij jezelf. Maar hoe doe je dat? Door te blijven communiceren, discussiëren en praten?

Misschien als we met zijn allen proberen op ons taalgebruik te letten, en er anderen ook op aanspreken, wie weet? Schelden en grof taalgebruik is overal om ons heen bijna een normaal begrip.
Maar dat is het niet.

Is het de oplossing? Denk het niet, maar een begin misschien wel? Zeker is als we er niet aan beginnen dan gaat het nooit worden opgelost. Bomen ontstaan uit zaadjes, die moeten wel geplant worden.

De les voor mij, sluit je ogen niet voor het gevaar. Dat is wat 2016 voor me betekent, maar leer ermee om te gaan. Ben extra alert, máár laat het je leven niet compleet beheersen. En laten we proberen klein stapjes te zetten, zodat we de ellende beetje bij beetje inperken.

Ik ben niet van wensen voor een jaar, maar wensen voor het leven. Maar als ik dan toch voor 2017 iets zou moeten wensen. Dan wens ik dat het geweld afneemt, zodat al die miljoenen vluchtelingen weer een bestaan kunnen gaan opbouwen.Alleen maar ellende? Natuurlijk niet, er waren feestjes, concerten, gezellige bijeenkomsten, etentjes, uitstapjes, sport en mijn geweldig stel, laat ik er 2 lichtpuntjes uitlichten.

Hilarisch genoten van een opmerking van mijn oudste kleinzoon, op een moment dat het niet paste, maar wel in zijn belevingswereld. Bekeken vanuit de ogen van een 4 jarige moet dit spectaculair zijn om te zien.

We zitten wielrennen live te kijken, zijn allebei gek op sport, hij wil weten wie er aan de kop ligt en waar is die dan, hoe werkt dat dan? Hij is ó zo nieuwsgierig, wil het snappen, en dus stelt ie volop vragen daarover.

En waarom kunnen ze zo hard fietsen? Nou, omdat ze veel oefenen, en kijk nu fietsen ze tegen een berg op, en omdat te kunnen moet je nog meer oefenen, dan gaan je bovenbenen pijn doen, maar ze hebben zoveel geoefend dat ze dat kunnen.

Tijdens de uitleg komt Steven Kruiswijk te vallen in de Giro de Italia, nadat ie volop in de afdaling tegen een sneeuwmuur aan knalt. Een volledige salto maakt en zijn fiets zelfs meerdere keren salto’s produceert, Kruiswijk staat op en pakt zijn fiets en daalt verder af of er niks aan de hand is.

We zitten er dus naar te kijken. Kruiswijk was de leider en was op weg de Giro te winnen. En dan gebeurt dat, hij schrikt helemaal niet van de val en harde smak die Kruiswijk maakt, maar zegt heel droog, dat is cóól hé Opa?

In het kader van spectaculair is dat natuurlijk cool. Ik moet wel lachen of ik nu wil of niet. Maar leg hem later wel uit dat het eigenlijk niet zo grappig is, omdat Steven hard tegen de sneeuwmuur aan botst, en dat dat pijn doet.

Even later kijkt hij mij aan zegt, ik ga nooit hard fietsen, want dan gaan je benen pijn doen en kun je vallen. Ik zeg ja dat kan, maar het was wel cool Opa hé? Ik schiet wederom in de lach ja de val is wel cool grote vriend.

Maar mijn nr. 1 moment van 2016 is toch de geboorte van kleinzoon nr. 3 en kleinkind nr.4. Het blijft toch een wonderbaarlijk iets om weer Opa te worden. Ik ben het natuurlijk al 3 keer, maar toch weer zo’n klein ventje in de armen, ik krijg daar een kick van. Daar kan weinig tegenop, inmiddels is ie bijna 8 maanden. En dat vriendelijke snoetje maakt alles goed en doet me voor even alle ellende vergeten.

Dat jullie allemaal zulke momenten mogen beleven.

Houdoe

©Rob_Liefhebber van het leven.


Delen (Share) mag, hoe meer zielen hoe meer vreugd :)

#ellende #teveelgelezen #kleinkinderen #Opa #plezier #mooi #momenten #2016 #2017 #boom #cool #geweldig stel #kleinzoon #kleindochter  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by yo Wed, January 25, 2017 21:55:54

een mooie illustratie van post-truth...

als de cijfers van meerdere bronnen (meestal universitair, wetenschappelijk, officieel, erkend, ... door wetenschappers, onderzoekers, ...) aantonen dat de wereld veiliger is geworden en toch ...

veiligheid wordt niet enkel bepaald door de kans op een aanslag, toch ? minder moorden dan vroeger, veel minder ongevallen ... en vooral : wij kennen geen oorlog, vraag maar aan vorige generaties wat dat inhoudt ... en waar is de tijd van de vliegtuigkapingen ? ...

de kans dat je sterft in een aanslag is uiterst klein, véél kleiner dan in een ongeval, dus waarom je onveilig voelen ?

aantal doden door aanslagen gehalveerd op 2 jaar tijd !
aantal doden lijkt me belangrijker dan het aantal aanslagen, niet ? die zijn toegenomen, maar de impact is minder ...

http://www.worldsbestnews.nl/wereldwijd-minder-oorlog-en-terreur/ : En hoewel de angst voor terreuraanslagen er goed in zit, is zelfs het aantal terreurslachtoffers wereldwijd weer wat gedaald. Volgens onderzoekers van de Global Terrorism Index (GTI) waren er in 2014 nog 32.765 doden door terreur. Het lijkt erop dat dit aantal in 2016 halveerde. Voor zover we nu weten, vielen in 2016 wereldwijd 16.178 slachtoffers door terreur.*

en vooral, waarom zouden wij ons hier zo onveilig moeten voelen in vergelijking met vroeger ???

Wanneer we echter alleen naar Europa kijken en nog verder uitzoomen dan de zestien jaar in de GTI, dan zijn de terreurcijfers fors afgenomen. In de vijftien jaar die tussen de aanslagen van september 2001 en december 2016 stierven in de Europese Unie 683 mensen door terroristisch geweld. Maar in de vijftien jaar daarvoor, dus van 1985 tot 2001, maakten terroristen in Europa nog drie keer zoveel dodelijke slachtoffers. Nederland maakt hier maar een relatief klein deel van uit. Tussen 1970 en 1990 vielen in Nederland 32 slachtoffers door terrorisme. Van 1990 tot en met 2016 was dat er één, filmmaker Theo van Gogh.

Post-truth ... dàt houdt me bezig ... het aanwakkeren van onterechte onveiligheidsgevoelens ... de invloed van/op het populisme ... en het lukt hen blijkbaar ... als je ziet tot wat het in de V.S. leidt ...Posted by Rob Tue, January 17, 2017 04:18:58

Dames, niemand hoeft van mij thuis te blijven. Ga erop uit, je hebt toch geen invloed op wat je staat te wachten.

Yo, heb je links bezocht en gelezen. Het merendeel van die verhalen is gebaseerd op de "Global Terrorism Database (GTD) ". Die hebben 2016 nog niet eens verwerkt.

Ook al vallen er minder doden, als dat zo is? Dan nog is een toename van aanslagen niet het teken dat we veiliger zijn op dit moment. 1,68 aanslagen meer gepleegd wereldwijd per week. Dat is 68% extra.

Als er meer aanslagen zijn, en er eventueel nog meer dit jaar komen, dan hoef je maar te wachten of de omvang van grote aantallen slachtoffers komt steeds dichterbij.

Als gevoelens ondersteunt worden door cijfers, tja dan kan ik niet anders dan mijn gedacht ervan te zeggen.

Ik had zo gehoopt dat je gelijk had Yo, maar dat is het helaas niet, zeer jammer.

Ik slaap er niet minder om, maar het houd me wel bezig.

En met de kleinkids gaat het prima, ik vermaak me kostelijk :)
We blijven positief, en gaan proberen de mensen proberen minder te laten vloeken.


Posted by Regien Tue, January 17, 2017 00:28:12

Hoi Rob, Hopelijk worden de mensen alert. Feiten zijn feiten. Maar laat ze a.u.b. niet angstig worden om te leven. Angst is een slechte raadgever. Laat de tegenhanger van geweld....liefde ! het winnen. Het goede van de mensen mag meer in beeld worden gebracht. Een goed voorbeeld doet goed volgen.


Posted by Annie K Mon, January 16, 2017 23:57:13

Het onveilige gevoel is er zeker ,dat kun je toch niet ontkennen . En meestal zijn er van die lui die denken dat alles maar mag , daar stoor ik me enorm aan . Ik kan dat ook niet aanzien zonder er iets van te zeggen, oh hoor ik al zeggen niet doen is gevaarlijk . Het is maar op de manier waarop je het zegt, wanneer er niemand meer iets van durft te zeggen dan word het echt gevaarlijk.
Verder heb ik met niemand moeite en kan ik nog met plezier gaan fietsen , en ook al loop je op straat zeg de mensen gedag dat geeft al een andere sfeer.Ik ga 2017 met een goed gevoel in . geniet van de natuur en hoop dat een ander dat ook doet . Rob geniet van de kleintjes , ze zijn zo groot.

Posted by yo Mon, January 16, 2017 21:52:57

Met aandacht je blog gelezen.

Ik vind het erg voor jou dat je '2016 zwaarmoedigheid' nergens voor nodig was.
Je gevoel heeft je spijtig genoeg bedrogen.
De wereld wordt steeds veiliger, dat bewijzen talloze feiten, gegevens ... , betrouwbaardere bronnen dan gevoelens.

http://www.martingijzemijter.nl/2016/08/wereld-is-veiliger-dan-ooit/
http://dekennisvannu.nl/site/artikel/Ja-echt-de-wereld-wordt-steeds-veiliger/7795
http://www.thecuriouscosmopolitan.com/harde-cijfers-terrorisme-moord-en-verkrachting-nemen-al-jaren-af/
https://www.maartenonline.nl/nl/artikel/31394/misverstand-4-de-wereld-wordt-steeds-onveiliger.html

In West-Europa kunnen we zelfs nog onbezorgder leven dan in de jaren '70, het aantal aanslagen is zelfs nog afgenomen !

http://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2016/07/een-overzicht-van-de-aanslagen-in-europa-sinds-911
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2617223

Nederland is zelfs veiliger dan ooit...
http://www.ad.nl/binnenland/filosoof-nederland-is-veiliger-dan-ooit~a82ac9cb/

En ... zalig om te relativeren, te nuanceren, de context niet uit het oog te verliezen, het volgende artikel http://newsmonkey.be/article/28981?dossier=65049
waaruit blijkt dat je in de VS meer kans hebt dat je door een kleuter wordt vermoord, dan dat je sterft door een radicale moslimterrorist !

Waarom ik reageer ? Omdat ik niet wil meedoen aan de stemmingmakerij, de toename van 'het onderbuikgevoel', het kweken van (onnodige!) angstgevoelens, ... Dit alles zet groepen alleen maar tegen elkaar op.

Gevoelens, emoties ... zijn géén basis voor een goed gesprek, maatregelen, wetten, ... Je moet vertrekken van feiten, onweerlegbare gegevens...

En zou het kunnen dat ?... er een verband is tussen al die 'onderbuikgevoelens' en de verruwing in het taalgebruik ? Als de rede het verliest van wat we menen te voelen over zo'n onderwerpen, wordt er sneller gegrepen naar grof taalgebruik... omdat je geen argumenten hebt, alleen maar 'een gevoel'...

Ook leuk om te lezen hoeveel plezier je hebt met je kleinkinderen !